Tag med Erasmus++ til Sydbalkan

– 12 DAGE I DET NYE EUROPA – MED NYE PERSPEKTIVER
29. september 2018 – 10. oktober 2018

Denne rejse tager dig med til det historie- og kulturfyldte sydlige Balkan.

Det er både et gammelt og et nyt Europa, hvor næsten alle samfundsstrukturer er anderledes, end vi kender. 

Det eneste der matcher den dramatiske historie, er de fascinerende kulturer, vidunderlige landskaber og de mange skæbner.

Vi graver et par spadestik dybere på denne rejse og møder også landene gennem vores særarrangementer, med foredrag, debatter og mødet med de lokale.

Der er dansk rejseleder på hele turen

  

                       

Sydbalkan – Kosovo, Makedonien og Albanien

Rejsen har alt hvad hjertet kan begære for balkannostalgikere, historie-, natur- og kulturinteresserede, og alle der ønsker oplevelser, man bliver klogere af. Der er selvfølgelig også indlagt pusterum, hvor livsnyderiet kan dyrkes i spændende og smukke omgivelser, og energien genoprettes til den videre opdagelsesfærd blandt Balkans skatte.

Vi byder velkommen til store oplevelser i øjenhøjde i Kosovo, Makedonien og Albanien.

Opholdet er på 4-stjernede hoteller inkl. halvpension

Kort dagsprogram

29. september til 10. oktober 2018

Dag 1: Ankomst til Kosovo. Middag. (A)
Dag 2: Decani klostret (UNESCO), Pejë, Pristina, Middag,
særarrangement Kosovo (M,A)
Dag 3: Pristina – Skopje (Makedonien). Byrundtur i Skopje (M,A)
Dag 4: Skopje – Ohrid søen(UNESCO). Tetovo. St. Bigorski klostret (M,A)
Dag 5: St. Naum, Ohrid. Særarrangement Makedonien (M,A)
Dag 6: Ohrid – Berat (Albanien). Byrundtur Berat (UNESCO) (M,A)
Dag 7: Berat – Saranda. Byrundtur Gjirokastra (UNESCO) (M,A)
Dag 8: Saranda – Vlora. Butrint (UNESCO). Den albanske riviera (M,A)
Dag 9: Dag til fri afbenyttelse – eller tilvalgs udflugt (M,A)
Dag 10: Vlora – Tirana. Byrundtur Tirana. Svævebane til Dajti bjerget (M,A)
Dag 11: Udflugt til landsbyen Kruja. Særarrangement Albanien (M,A)
Dag 12: Tirana – Pristina. Afrejse (M)

M = Morgenmad A = Aftensmad

 

Har du spørgsmål til rejsen?

Læs mere om Kulturrejser Europa her.

 

Kontakt Kulturrejser Europa:

Tlf.: 8833 6246
Mail: Info@kulturrejser-europa.dk
Folke Bernadottes Allé 5
2100 København Ø

 

Vil du vide mere om Erasmus++ og Vi Vil Europa?

Læs mere om ViVilEuropa.dk her.

Kontakt Vi Vil Europa:

Tlf.: 3131 8476
Mail: Soren@vivileuropa.dk
Rosenørns Allé 35, 1. th.
1970 Frederiksberg C

 

Rejsen 

Dag 1: Ankomst til Kosovo (A)

Vi ankommer først på aftenen og mødes i lufthavnen af vores lokalguide, som følger med på hele rejsen. Herefter kører vi til Kosovos hovedstad Pristina, ca. 25 km, hvor vi indkvarterer os på hotellet og spiser aftensmad.

Dag 2: Decani klostret (UNESCO), Pejë, Pristina, Middag, særarrangement Kosovo(M,A)

Dagen står i kulturens og naturens tegn. Vi kører efter morgenmaden mod den vestlige del af Kosovo. Her besøger vi det gamle og smuktplacerede kloster i Dacan, som ligger en god times kørsel fra hovedstaden. Klosteret er særligt berømmet for den tilhørende kirkes forskelligefarvet marmor, og freskoerne som er nogle af de fineste eksisterende eksempler på Byzantinsk rennæssance kunst. For dette er klosteret blevet optaget på Unesco’s liste for verdenskulturarv.


Billede: Decani klostret

Efter besøget på klosteret fortsætter vi få km. til Pejë, hvor der er tid til frokost, og gå rundt i byens kendte bazar.
Vi er tilbage i Pristina hen på eftermiddagen og går en tur gennem Europas nyeste hovedstad.   

Aftensmaden indtages på hotellet, hvorefter vi skal gøre klar til rejsens første særarrangement.

Det første særarrangement handler om det notorisk dårlige forhold, der er mellem den tidligere hersker, Serbien, og Kosovo. Konflikten har forgrenet sig til det øvrige Sydbalkan, og har gennem mange år skabt et meget betændt politisk klima i hele regionen.    

Dag 3: Pristina – Skopje. Byrundtur i Makedoniens hovedstad, Skopje (M,A)

Vi skal køre fra Kosovo efter morgenmaden og ankommer til grænsen til Makedonien efter ca. 1 times kørsel. Den samlede rejse er på under 100 km, og vi ankommer sidst på formiddagen i Makedoniens hovedstad Skopje. Efter check in på hotellet starter vi til fods på en interessant byvandring. Skopje er en gammel by, der har været under mange forskellige herredømmer gennem sin 2500 år lange historie. Vores udflugt bærer præg af dette. Meget iøjenfaldende er det 1500 år gamle fæstningsværk, Kale, placeret på byens højeste punkt. Fortet stammer fra den østromerske periode, den byzantiske tid.


Billede: Det 1500 år gamle fæstningsværk Kale

Fra den Ottomanske periode, som strakte sig over 600 år, oplever vi bl.a. Sultan Murats Moske og Pasha moskeen med de berømte bade. Er man i Skopje, er det svært at komme udenom byens helt store berømthed, Moder Teresa, der er født her i 1919. Vi lægger vejen forbi hendes mindesmærke, og høre om den interessante og kontroversielle Nobelprismodtager. Undervejs på byturen laver vi et frokoststop.


Billede: Kaffe i bazaren og Moder Teresa foran det arkæologiske museum

Efter byrundturen er der fri mulighed for at gå på opdagelse i Skopje – f.eks. besøge nogle af bazarerne, tage i et ægte hammam, eller blot nyde byens shopping- og caféliv.

Aftensmaden indtager vi fælles på hotellet. 

Dag 4: Skopje – Ohrid søen(UNESCO). Tetovo. St. Bigorski klostret (M,A)

Vi tager afsked med Skopje og bevæger os mod dagens mål – den smukke Ohrid sø. Vi besøger undervejs byen Tetovo. Byen er en middelstor provinsby i dag, og er et kraftcenter for de etniske albanere i Makedonien. Her besøger vi byens store vartegn og stolthed, Sarena Dzamija – den malede moské, fra 1400. tallet. Herefter kommer naturen i fokus på vej sydover til Mavrovo nationalpark. Midt i nationalparken ligger Bigorski klostret fra d. 19. århundrede. En arkitektonisk perle med sin beliggenhed dybt inde i nationalparken, og oprindelig bygget ovenpå en kirke fra d. 11. århundrede. Der er tid til frokost ved klostret.


Billede: Den malede moské i Tetovo og Bigorski klostret i Mavrovo nationalpark

Herfra kører vi mod Ohridsøen – hvor vi ankommer sidst på eftermiddagen. Vi indtager aftensmaden på hotellet.

Dag 5: St. Naum, Ohrid. Særarrangement Makedonien (M,A)

Vi vågner ved Ohridsøens smukke bredder, og skal gennem dagen se meget nærmere på livet i og omkring denne naturperle, som også har fundet vej til UNESCO’s verdensarvsliste. Dagen starter i byen Ohrid, der er den største af byerne omkring søen, hvor vi guides gennem gaderne og historien til fods. Efter besøget er der tid til frokost i den gamle bydel.


Billede: Ohridsøen

Eftermiddagen byder på en sejltur på Ohridsøen og et besøg på St. Naum, hvor vi får endnu en oplevelse af, hvor smukt natur og arkitektur kan harmonere.
Tilbage på hotellet spiser vi aftensmad, og derefter har vi vores andet særarrangement – med fokus på Makedonien, og nogle af de udfordringer, der findes i landet i disse år.

Særarrangementet lægger hovedvægten på presse- og ytringsfriheden, der har trange kår i disse år. Journalister lever med daglige trusler og herskende politikere ser statslige medier som egen ejendom og redskab. Årsagerne til denne tilstand er ikke helt enkel, og vi får indblik i, hvorfor det er endt, hvor det er. Samtidig præsenteres vi også for et paradoks, hvor landet ønsker en tættere knytning til Europa og EU, og modtager støttekroner derfra, men agerer i strid med et af grundprincipperne i det europæiske samarbejde – nemlig presse- og ytringsfrihed.

Dag 6: Ohrid – Berat (Albanien). Byrundtur Berat (UNESCO) (M,A)

I dag sættes kursen mod rejsens tredje land, Albanien, efter vi har indtaget morgenmaden. Turen skal tage os fra Ohrid til Berat i Albanien – en tur på 200 km. som inklusiv grænseprocedurer og indlagte pauser tager omkring 4 timer. Og der bliver virkelig noget for øjet på turen gennem de albanske landskaber.

Vi kører til Berat, der er hovedby i regionen af samme navn. Byens navn stammer fra det slaviske navn for “den hvide by”. Der er stadig mange vidnesbyrd om sameksistensen af forskellige folkeslag den dag i dag. Berats gamle bydel blev optaget på UNESCO’s liste for verdenskulturarv i 2008 og har et særligt kendetegn; nemlig de mange vinduer, der findes i de hovedsagligt hvide huse. Samme opleves også i bl.a. Melnik, Bulgarien og Catanzaro, Italien, hvor der tidligere har væres større albanske befolkninger. Vi kommer godt rundt i den gamle bydel og får tid til at få frokost. Det bliver også til et kig i de nyere bydele, der ligger nede ved floden.


Billede: “Den hvide by” Berat – kendt for de mange vinduer

Efter besøget i charmerende Berat tager vi til vores hotel, hvor vi senere får serveret den første albanske middag.    

Dag 7: Berat – Saranda. Byrundtur Gjirokastra (UNESCO) (M,A)

Turen fortsætter gennem den smukke albanske natur mod syd. Vi besøger en anden af de UNESCO certificerede osmaniske byer i Albanien, Gjirokastra. Byen har en del af samme charme vi oplevede i Berat i går. Gamle fæstningsværker, righoldig historie dominieret af forskellige overherredømmer. Hér, længere sydpå, ses den græske indflydelse også. Gjirokastra har dog også en dramatisk moderne historie – som ikke indeholder helt samme charme. Hér i fødebyen for den notoriske kommunistleder Enver Hoxha markeredes afslutningen på etparti staten med en sprængning af Hoxha statuen af nogle etniske grækere. Byen var hårdt ramt økonomisk de følgende år, og i 1993 kom det til optøjer mellem etniske grækere og albanere. I 1997 blev byen igen meget hårdt ramt af landets økonomiske kollaps, som følge af pyramidespil-økonomien, der kastede landet ud i en borgerkrig.


Billede: Gjirokastra i Albanien

Efter besøget i Gjirokaster rejser vi ud til havet og Saranda. Her kan man nyde tiden før eller efter aftensmaden med at slentre en tur langs ved havet og besøge byens caféer. Byens strandpromenade vil byde på rigtig Middelhavs stemning.

Dag 8: Saranda – Vlora. Butrint (UNESCO). Den albanske riviera (M,A)

Vi står op til en lang dag, men med stor variation. Dagen starter i antikken ved den arkæologisk udgravning i Butrint. Vi får en rigtigt godt indblik i hvordan livet i det Romerske imperium har været på dets højdepunkt, samt indblik i stedets relationer til den græske mytologi. Vi er på grænsen til Grækenland her, og stedet emmer af det.


Billede: De arkæologiske udgravninger i Butrint samt guddommelig natur langs kysten

Efter besøget skal vi køre nordpå mod Vlora. Guddommelig natur venter os langs den smukke kyststrækning, hvor vi ser fantastiske klippeformationer, det blå blå Ioniske hav, og vi passerer adskillige interessante landsbyer. Vi tager den med ro, og laver adskillige stop undervejs, og nyder de fantastiske scenerier.

Efter ankomsten til Vlora tager vi ind på vores hotel og spiser aftensmad. Brug muligheden for at strække benene og tage på opdagelse i Vlore i eget tempo. 

Dag 9: Dag til fri afbenyttelse – eller tilvalgs udflugt (M,A)

Efter nogle travle dage i Albanien har vi en dag helt på egen hånd i Vlora for de som ønsker det. Der er gode faciliteter i byen og på hotellet til at forkæle sig selv.
Alternativt kan man tilmelde sig en bådtur på Middelhavet, og tage sin “fridag” på en afslappende tur med fantastiske udsigter. Vi bl.a. sejler ud til Albaniens største ø, Sazan, og besøger marineparken ved Karaburun halvøen. Turen er en heldagstur og varer fra 10-18.

Aftensmaden får vi på hotellet. 

Dag 10: Vlora – Tirana. Byrundtur Tirana. Svævebane til Dajti bjerget (M,A)

Vi tager afsked med Vlora og havet for at køre mod Albaniens hovedestad Tirana, hvor vi skal på guidet rundtur. Hovedstaden har fået en eksplosiv befolkningstilvækst efter landets bankerot i start halvfemserne og huser i dag omkring 600.000 indbyggere. Vi kommer tæt på landets helt store folkehelt, Skanderbeg, hvis statue troner på byens centrale plads opkaldt efter ham. Skanderbeg samlede Albanien som en stat i 1400 tallet, efter oprør mod osmannerne, og konverterede selv til kristendommen. Skanderbeg pladsen er byens centrale plads og på og omkring pladsen findes mange af byens store seværdigheder. Et’hem Bey moskéen og det gamle klokketårn ligger begge på pladsen, begge eksempler på både fornem arkitektur, men også som nogle af byens ældste bygninger, som stammer fra 1820’erne. Vi stifter også bekendskab med den moderne storby, hvor hverdags stobylivet leves og nydes. Der bliver tid på egen hånd og til at købe frokost inden vi om eftermiddagen tager svævebanen til Dajti bjerget. En oase tæt på storbyen, hvor naturen og en storslået udsigt over Tirana kan nydes.


Billede: Skanderbeg pladsen i Tirana med rytterstatuen af selvsamme

Vi spiser aftensmaden sammen på hotellet.

Dag 11: Udflugt til landsbyen Kruja. Særarrangement Albanien (M,A)

Dagens udflugt går til hvad der kan betegnes som Albaniens vugge, nemlig bjergbyen Kruja. Her var hjemstedet for Alban stammen, der senere lagde navnet til landet. Det er også byen hvor nationalhelten Skenderbeg boede. Vi besøger byens borg, hvor der også er indrettet et museum om landets stolte søn. For de interesserede vil der også være adgang til et etnografisk musseum indrettet i et af byens små huse, der handler om livet, og kulturen i det nordlige Albanien. De hyggelige brostensbelagte gader i Kruja huser også en righoldig bazar, der bestemt også er værd at besøge.

I dag har vi det sidste særarrangement på rejsen. Albanien har mange problemstillinger, der indtil videre har været bremseklodser i forsøget på at nærme sig det øvrige Europa. Vi ser og hører fra albanernes egen side, hvordan man ser på disse, og hvordan man kommer videre i en proces i et land, hvor omvæltningerne har stået i kø siden kommunismens fald. Og hvor fortiden måske stadig spøger lidt i kulissen. 

Dag 12: Tirana – Pristina. Afrejse (M)

Rejsen lakker mod enden, og vi skal tilbage til udgangspunktet Pristina i Kosovo igen efter mange gode dage spækket med store oplevelser. Vi siger farvel til vores trofaste lokale guide, og stiger ved aftentid ombord på flyet hjem til København. 

Praktiske informationer.

Generel info: På rejsen besøger vi mange klostre, kirker og moskéer. Her gælder om at have passende beklædning på, og generelt følge de tilhørende skikke. Hvad påklædning angår, så skal skuldrene være dækkede – t-shirt er helt acceptabelt.  Går man med hat/kasket skal den også tages i hånden under besøget. For kvinder er det acceptabelt hvis man har tørklæde om hovedet.

For alle tre lande gælder det, at der er tale om nogle af de mindst farlige lande, hvad angår personfarlig kriminalitet i Europa. Som alle øvrige steder i Verden, hvor der kommer mange turister (f.eks. ved seværdigheder) skal man huske at være almindelig fornuftig med, hvor man har placeret sine værdigenstande (f.eks. hav penge/kreditkort i inderlommer eller forlommer). Går man med taske; sørg for at den er lynet/knappet til, og at den sidder foran på kroppen.

Ved brug af kreditkort i butikker og restauranter skal man ikke aflevere sit kort til ansatte, men selv følge med, hvis terminalen ikke er ved bordet. Ofte vil man her som andre steder i Europa blive spurgt om man vil afregne i Danske Kroner eller i den lokale valuta. Vælg ALTID den lokale valuta, da det er din egen banks officielle valutakurs der bliver afregnet til – det sparer som regel omkring 5 % på regningen.   

Drikkepenge er ofte et ømttåleligt emne, der kan give anledning til forvirring og evt. forlegenhed. I landene vi besøger er det meget lige som herhjemme. Drikkepenge er ikke en betingelse, men det er selvfølgelig velkomment og noget man gerne giver for god service. På restauranter giver man typisk omkring 5-10%. Ligeledes hvis man f.eks. får drager service på hotellet giver man også en lille skilling. På hoteller af en vis standard er det også velset at f.eks. lægger svarende til 1 EUR pr. pers. til stuepigen.

Kosovo:

Pas: For danske- og EU pas gælder. Passet skal have en gyldighed på mindst 3 måneder ud over opholdets varighed. Det skal lige ledes være 2 ledige sider.
Visum: kræves ikke for EU borgere for ophold under 90 dage.

Valuta: Kosovo har Euro som officiel valuta. 1 EUR = 7,45 kr.
Kreditkort/hævekort: Kreditkort kan anvendes i større butikker og restauranter i byerne, men kontanter foretrækkes. Hæveautomater i Pristina, og øvrige byer af en vis størrelse, er let tilgængelige. I landlige områder skal man ikke forvente at finde hæveautomater, så hav altid lidt kontanter på dig.

Elektricitet: Kosovo har samme to-benede stik og 230V/50HZ, som vi kender fra Danmark.

Makedonien:

Pas: For danske- og EU pas gælder, at passet skal være gyldigt i mindst 3 mdr. udover opholdets varighed.
Visum: Kræves ikke for EU borgere for ophold under 90 dage.

Valuta: Makedonien har Makedonske Dinarer som valuta. 1 MKD = 0,121 kr. Eller lettere 1 kr. = ca. 8 MKD.
Kreditkort/hævekort: Kreditkort kan anvendes i større butikker og restauranter i byerne. Hæveautomater i Skopje, Tetovo og Ohrid, er let tilgængelige. I landlige områder skal man ikke forvente at finde hæveautomater eller kunne anvende kreditkort, så hav altid lidt kontanter på dig.

Elektricitet: Makedonien har samme to-benede stik og 230V/50HZ, som vi kender fra Danmark.

Albanien:

Pas: For danske- og EU pas gælder, at passet skal være gyldigt i mindst 3 mdr. udover opholdets varighed.
Visum: Kræves ikke for ophold under 90 dage

Valuta: Albanien har Lek som valuta. 1 ALL = 0,058 kr. Eller 1 kr. = ca. 18 ALL.
Kreditkort/hævekort: Kreditkort kan anvendes i større butikker og restauranter i byerne. Hæveautomater i Berat, Gjirokaster, Saranda, Vlore og Tirana, er let tilgængelige. I landlige områder skal man ikke forvente at finde hæveautomater eller kunne anvende kreditkort, så hav altid lidt kontanter på dig.

Elektricitet: Albanien har samme to-benede stik og 230V/50HZ, som vi kender fra Danmark.

Afrejse Afrejsested Rejse Fra pris  
29/9 – 10/10Se flytider København Sydbalkan – 12 dage – i Kosovo, Makedonien og Albanien 12.495,- BESTIL
 

Prisen inkluderer

• Fly København-Pristina t/r inkl. bagage
• 11 nætter på hotel i Kosovo, Makedonien og Albanien, som følger
• To nætter 4* hotel i Pristina
• En nat på 4* hotel i Skopje
• To nætter på 4* hotel v. Ohridsøen
• En nat på 4* hotel i Berat
• En nat på 4* hotel i Saranda
• To nætter på 4* hotel i Vlores
• To nætter på 4* hotel i Tirana
• 11 x morgenmad, 11 x Aftensmad
• Dansktalende rejseleder på hele rejsen
• Engelsktalende lokalguide på hele rejsen
• 3 særarrangementer m. foredrag om landene undervejs.

Prisen inkluderer ikke

Enkeltværelsestillæg 2395,- kr.
Rejse- og afbestillingsforsikring.
Administrationsgebyr 95,- kr.

Overnatning Dag 1 – 3                                                 Overnatning Dag 3 – 4

Hotel Sirius Pristina                                                       Hotel Ibis - Skopje

Hotel Sirius Pristina Hotel Ibis – Skopje 

Læs mere »                                                                                                                                     Læs mere »

Overnatning Dag 4 – 6                                                Overnatning Dag 6 – 7

Hotel Belvedere - Ohrid                                                                  

Hotel Belvedere – Ohrid                             Hotel Belagrita Berat 

Læs mere »                                                                                                                                   Læs mere »

Overnatning Dag 7 – 8                                               Overnatning Dag 8 – 10

 

Hotel Brilant Saranda                                                Hotel Partner – Vlore

Læs mere »                                                                                                                                  Læs mere »

 

 
 
 

 

 

Overnatning Dag 10 – 12

 

Tirana International