Nogle gange hører man, at et land har formandskabet for EU, men i virkeligheden er det kun formand for Ministerrådet. Formandskabet for Ministerrådet roterer, hvilket betyder, at de forskellige EU-lande skiftes til at være formand i et halvt år. På den måde deles ansvaret for formandskabet blandt medlemslandene, så alle får mulighed for at sætte dagsordenen i Ministerrådet. Der er dog en undtagelse, nemlig Rådet for Udenrigsanliggender, hvor EU’s udenrigsrepræsentant er den faste formand.
Formandskaberne fungerer som et trioformandskab, hvilket indebærer, at tre lande arbejder sammen om et fælles program med fokusområder for de 18 måneder, de sammen har formandskabet. Formålet med trioformandskaberne er at sikre kontinuitet i Ministerrådets prioriteter.
Samtidig sammensættes trioerne, så der tages hensyn til landenes størrelse og geografiske placering, for at undgå at små lande får for stor en byrde i forhold til de administrative opgaver forbundet med formandskabet.
Hvordan formandskabet fungerer Formandskabet varetages hovedsageligt af den nationale regering, hvilket betyder, at ministrene i det land, der har formandskabet, leder møderne i Ministerrådet. Et eksempel på dette er, at Ida Auken som miljøminister ledte møderne i Miljørådet under det danske formandskab i 2012.
Derudover arrangerer formandslandet ofte et antal uformelle rådsmøder i sit eget land. Her træffes der ikke lovgivningsbeslutninger, men ministrene eller regeringscheferne diskuterer mere overordnede emner. På disse møder kan ministrene tale frit og fortroligt, da der ikke er officielle dagsordener eller referater.